GaiaZoo: een onvergetelijke beleving voor jong en oud

GaiaZoo brengt de wereld van dier en natuur naar een nieuw niveau. De naam Gaia verwijst naar ‘Moeder aarde’ uit de Griekse oudheid en naar de ‘levende aarde’ uit de Gaia- theorie van James Lovelock. Binnen deze theorie was de aarde in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw niet alleen de enige planeet met leven, maar zag Lovelock de aarde als een levende planeet in het geheel. De aarde is een super-organisme waar vele elementen op ontelbaar veel manieren met elkaar verbonden zijn. Deze naam is toepasselijk omdat de focus van de Gaia Zoo ligt op het levend houden van onze unieke planeet, gecombineerd met vermaak en een leerzame ervaring voor de bezoekers.

Het park biedt vele faciliteiten en bevat voor iedereen wat wils. In de GaiaZoo is het mogelijk om binnen één dag over de hele wereld te reizen en tijdens deze reis vele unieke en bijzondere diersoorten te ontmoeten. Deze dierentuin is sinds 2005 gelegen in Zuid-Limburg en is reeds met verschillende onderscheidingen beloond. Eerder werd het Gaiapark vier keer bekroond tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en in 2020, 2018 en 2013 is zij gekozen als ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’. Voor een onvergetelijke beleving is GaiaZoo de juiste plek, zowel voor groot als voor klein.

De dieren in GaiaZoo

De diercollectie van GaiaZoo is erg divers. Er zijn 150 verschillende diersoorten te aanschouwen, waarbij een groot deel bestaat uit bijzondere en unieke diersoorten. Er zijn dieren in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Zo zijn er verschillende vogelsoorten, verschillende apen, en andere kleine diersoorten zoals flamingo’s, fluiteenden, gifkikkers, vogelspinnen, ezels en konijnen. Maar ook zijn er zeer imposante dieren aanwezig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeuw, de wolf, de giraffe, de lynx, de kameel, de neushoorn, de rode panda, de wilde hond en ga zo nog maar even door. Het dieraanbod is erg groot en uniek. Een belangrijk deel van de dieren van de GaiaZoo maakt deel uit van een EEP fokprogramma. In een dergelijk programma wordt met tientallen Europese dierentuinen samengewerkt met het oog op het behoud van deze bijzondere en unieke diersoorten

Review GaiaZoo weer open in 2020

Een volledige beleving in de GaiaZoo

Naast het indrukwekkende aanbod aan dieren die aanwezig zijn, biedt de Gaia Zoo nog veel meer om de dag daadwerkelijk een onvergetelijk uitje te maken. Zo zijn er verspreid over het park verschillende restaurants te vinden voor een lekker drankje of een heerlijke versnapering. Voordelige CombiDeals maken het aantrekkelijk om hiermee de dag compleet te maken. Ook is er veel aandacht besteed aan het vermaak van de kinderen. Zo zijn er verschillende speelplaatsen, waarbij de kinderen zich veilig kunnen uitleven en echte avonturen kunnen beleven.

Daarnaast kan er soms geschminkt worden, kan er een leerzame rondleiding worden gevolgd voor jong en oud en kunnen er zeer gezellige kinderfeestjes worden georganiseerd met alles er op en er aan. Daarnaast is er de Zoovenirshop D’r Winkel voor jong en oud voor een leuk aandenken aan deze onvergetelijke dag. Kortom, alle wenselijke activiteiten om er een onvergetelijke dag van te maken zijn in overvloed aanwezig. Om het bezoek aan de Gaia Zoo zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is het goed om van te voren enkele praktische zaken door te nemen. 

Ten eerste is voorzien in parkeergelegen. Het Gaiapark bezit over een eigen parkeerterrein direct bij de ingang. Hiervoor kan een parkeerkaart worden aangeschaft. Ten tweede zijn huisdieren in het park niet toegestaan, met name om onverwachte reacties te voorkomen en alle dieren te beschermen tegen mogelijke ziektes. Onder bepaalde voorwaarden kan een uitzondering worden gemaakt voor hulphonden. Ten derde is ook gedacht aan minder valide bezoekers. Er kunnen rolstoelen gebruikt worden tegen een borg van 1 euro. Houd wel rekening met de ligging van het park en daarmee de heuvelachtige locatie. Met alle vragen kan je terecht op de website of contact opnemen met de Gaia Zoo.

GaiaZoo: duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

De GaiaZoo zet zich op een groot aantal gebieden in, zowel op het gebied van duurzaamheid als op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. De Gaiazoo besteedt veel aandacht aan de duurzaamheid van het park. Zo wordt er alleen maar groene stroom en groen gas voor de verwarming van gebouwen en dierverblijven gebruikt. Daarnaast wordt geen tropisch hardhout gebruikt en is al het andere hout FSC-gekeurd of van regionale herkomst. Dit park draagt dus niet bij aan de kaalkap en de vernietiging van al het groen in de wereld. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van palmolie.

In de Gaia Zoo kan je daarom met een gerust gevoel genieten van frietjes en snacks die bereid zijn in 100% Europese zonnebloemolie. Ook zorgt de GaiaZoo voor CO2 compensatie via het Smart Forest Project in Bolivia van EKB Nederland. Zelfs de koffiebonen worden op verantwoorde wijze verkregen. Met deze manier van duurzaam en maatschappelijk betrokken ondernemen probeert GaiaZoo zo veel mogelijk bij te dragen aan een betere en duurzame toekomst. Daarnaast zijn er specifieke projecten die bijzondere aandacht verdienen, zowel binnen als buiten het dierenpark. 

De missie die het Gaia dierenpark hier uiteindelijk mee wilt bereiken is om mensen bewust te maken van de schoonheden maar ook zeker van de kwetsbaarheden van de natuur. Op deze manier wilt zij mensen inspireren om op verantwoorde wijze zorg te dragen voor de aarde en de natuur. Zo kunnen hopelijk ook toekomstige generaties nog genieten van deze schoonheden. Door middel van een duurzame bedrijfsvoering, optimale kwaliteit en service kunnen dieren soorteigen gedrag vertonen en kunnen bezoekers een bijzondere ervaring opdoen. Dit allemaal met een visie op een duurzame toekomst. Zoo is Gaia! Hierna zullen enkele initiatieven nader worden toegelicht zodat een beter beeld over deze dierentuin kan worden gevormd.

Huidige projecten van de Gaiazoo zelf

Dagelijks wordt eraan gewerkt om het verblijf van de dieren te verbeteren en het welzijn van de dieren op het hoogste niveau te garanderen. Om elke projecten er kort uit te lichten, is bijvoorbeeld in 2010 grootschalig onderhoud gepleegd. In 2011 waren de leeuwen, de kinderboerderij, de stekelvarkens en de boshonden aan de beurt. In 2013 is gewerkt aan het MuizenHuis en in 2014 aan de wolvenvalei. En in 2016 ging de aandacht onder andere naar de kamelen en de rode panda’s. 2017 is het jaar waarin de lynxen een nieuw verblijf kregen. In 2018 stond het limburgHuis centraal en in 2019 vormden de 400 nieuwe flamingo’s het middelpunt. Met het limburgHuis zet de GaiaZoo, net als met het EEP fokprogramma voor verschillende bijzondere diersoorten in de dierentuin, zich ook in voor de lokale dierengemeenschap. 

De GaiaZoo vangt immers lokale dieren op die dreigen uit te sterven. Met deze dieren wordt gefokt en deze worden weer terug in het wild uitgezet. Dit proces vindt grotendeels achter de schermen plaats maar is desalniettemin van enorm belang. De bezoeker wordt wel steeds meer bij dit proces betrokken. Dat een Nederlandse dierentuin lokale dieren opvangt is een uniek concept en maakt de GaiaZoo ook zeker een bijzondere plek met het hart voor dieren op de goede plaats. In de GaiaZoo is dus sprake van voortdurende vernieuwing met het oog op het welzijn van de dieren. De inzet van de Gaia Zoo is echter niet beperkt tot de grenzen van het park.

Met de opening van de GaiaZoo op 1 juni 2005 werd tevens de natuurbehoud stichting ‘Gaia Nature Fund’ opgericht. Het GNF steunt bedreigde diersoorten uit de vier leefgebieden van de Gaia Zoo, namelijk Limburg, Taiga, Savannah en Rainforest. Ieder jaar ontvangen 10 tot 15 beschermingsprojecten een financiële bijdrage. De laatste jaren richt het GNF zich jaarlijks op één specifieke diersoort. De afgelopen jaren is deze extra steun naar de berberaap (2017), de Europese Nerts (2018) en de kleine flamingo (2019) gegaan. Van begin af aan steunt de GNF al de Europese Nerts, de gorilla en de Afrikaanse wilde hond. In 2020 viert het Gaia Nature fund haar 15-jarige jubileum, hetgeen gepaard zal gaan met nog meer steun.

Financiële ondersteuning van de GaiaZoo

Om de goede projecten te kunnen voortzetten is de Gaia Zoo uiteraard tevens afhankelijk van de financiële hulpmiddelen. Een deel van de financiën komt binnen door de bezoekers. Om dit park te bewonderen kunnen dagkaartjes gekocht worden, maar bijvoorbeeld ook abonnementen of gezinsabonnementen. Daarbij geldt regelmatig een GaiaZoo korting, waardoor geprofiteerd kan worden van verschillende voordelen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een dier te adopteren.

Met deze bijdragen kan de GaiaZoo investeren in verbetering van de leefomgeving van de dieren en de andere goede projecten blijven voortzetten en verbeteren. Er kunnen verschillende bedragen worden overgemaakt ter adoptie van een diersoort. Naar gelang de hoogte van dit bedrag krijg je er ook iets voor terug. Zo kan de adoptant een certificaat van de adoptiediersoort, een interessante nieuwsbrief, een naamsvermelding in de GaiaZoo en bijvoorbeeld een dierenknuffel of toegangstickets en/of –abonnementen krijgen. Met deze financiële bijdragen kan de Gaia Zoo haar goede werk voortzetten.

Door Edo